نحوه رابطه با افراد کنترل گر
در این مقاله می خوانیم:
رابطه با افراد کنترل گر
در رابطه با افراد کنترل گر هر احساسی را تجربه خواهید کرد به جز خوشبختی.
متاسفانه کنترلگری با اعتماد به نفس، خودباوری و اقتدار اشتباه گرفته میشود و بعضی از افراد هم به دلایل مختلف، به دنبال کسی در رابطه هستند که مسئولیت و اداره زندگیشان را به او بسپارند و چه کسی بهتر از افراد کنترلگر و سلطهجو.
این در حالی است که از سختیهای این انتخابِ به ظاهر جذاب، اطلاعی ندارند.
با ما همراه باشید تا از زوایای مختلف به چالشهای این نوع از رابطه بپردازیم.
کنترلگری چیست؟
اکثر ما تمایل داریم تا بر امور زندگی خود مسلط باشیم و اوضاع را در دست بگیریم و اگر احساس کنیم که کنترل اوضاع از دست ما خارج شده است، مضطرب و نگران میشویم. اما سوال مهم اینجاست که چه زمانی این تمایل از اندازه طبیعی خود خارج شده و به روابط ما آسیب میزند؟
کنترلگری به معنای تمایل بیش از اندازه به نفوذ و اعمال قدرت بر دیگران است به طوری که همه کارها، رفتارها و اعمال فرد مقابل، دقیقا براساس خواست و علاقه فرد کنترلگر انجام شود. افراد کنترلگر باید به هر قیمتی اداره امور را در دست داشته باشند و اگر این اتفاق نیفتد مشکلات جدی در روابط آنها به وجود میآید.
افراد کنترلگر میتوانند در هر جایگاهی اعم از همسر، پدر یا مادر، فرزند، دوست، پارتنر، مدیر یا رییس باشند و نقششان در زندگی، بر کنترلگر بودن یا نبودن آنها تاثیری ندارد.
ویژگیهای افراد کنترلگر در رابطه
از ویژگیهای افراد کنترلگر میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
پرخاشگری، دعوا و بحث
پرخاشگری کلامی و در مواردی به صورت فیزیکی و با ضرب و شتم، از ویژگیهای شخصیت کنترلگر است. اگر با فرد کنترلگری در ارتباط باشید و چیزی خلاف میل او را طلب کنید، منجر به جر و بحث خواهد شد.
شخصیت کنترلگر تلاش میکند رفتارهای خود را به گونهای شکل دهد که باعث دعوا، بحث و یا تشنج روانی شود. به این صورت شما را وادار به عقبنشینی میکند و به مسیر خودش ادامه میدهد.
احساس مالکیت و حسادت
افراد کنترلگر روی شما احساس مالکیت دارند و از این رو نسبت به توجه شما به دیگران حسادت میکنند! در واقع این افراد دوست دارند که تمام توجه شما برای آنها باشد و از تقسیم کردن این توجه و محبت با دیگران به شدت ناراحت و عصبانی میشوند.
محبت بیش از حد
بسیاری از افراد کنترلگر، با محبت بیش از حد و افراطی، سعی در کنترل کردن و یا گرفتار کردن شما دررابطه با شرایط مورد نظر خودشان دارند.
ایراد گیری از دیگران و عدم انتقادپذیری
یکی دیگر از علائم افراد کنترلگر، ایراد گرفتن بیش از اندازه و همیشگی است. این افراد به طور مداوم از کارها، رفتارها، ظاهر و ویژگیهای شما ایراد میگیرند. این کار، با تکرار شدن در طول زمان، عزت نفس شما را به شدت کاهش میدهد.
و البته برخلاف میل زیاد به انتقاد کردن از دیگران، به هیچ عنوان انتقادپذیر نیستند. آنها واکنش نامطلوبی را نسبت به انتقاد دیگران از خودشان نشان میدهند و در بسیاری از موارد به شدت عصبانی میشوند.
ایجاد محدودیت
فرد کنترلگر در تمام امور زندگی شما دخالت کرده و به شکل واضحی ارتباطات و رفت و آمدهای شما را محدود میکند. در حقیقت او میخواهد، دایره اطرافیان شما را مطابق با خواست خودش شکل دهد.
عدم تمایل به «نه» شنیدن
خودمحوری و خودخواهی جزو جدانشدنی شخصیت افراد کنترلگر به شمار میروند. این افراد همه چیز را برای خود و در راستای علاقه و آسودگی خودشان میخواهند. این افراد به هیچ وجه دوست ندارند و نباید «نه» بشنوند چرا که احساس میکنند اختیار امور را از دست دادهاند و در چنبن شرایطی به آسانی افسرده میشوند و خشم خود را بروز میدهند.
تمایل به تغییرو تهدید دیگران
افراد کنترلگر تمایل بسیار زیادی برای تغییر دادن شما، مطابق میل خودشان دارند برای مثال تا زمانی که پوشش مورد تایید او را نپوشیدهاید، با شما بیرون نمیآید یا لباسهایی را که از نظر او مناسب نیستند، دور میریزد.
در محیط کار، رفتاری به شدت سختگیرانه دارند و وبه هر طریقی، به تهدید مستقیم یا غیرمستقیم شما روی میآورند و دائما به شما یادآوری میکنند که ممکن است هر لحظه شغلتان را از دست بدهید!
روابط جنسی
افراد کنترلگر در برقراری روابط جنسی مشکلات عمده دارند. از یک طرف میخواهند به شما بگویند چه باید بکنید واز طرف دیگر میترسند خویشتنداریشان را از دست بدهند.
باج گیری عاطفی
در برابر هر رفتاری که برخلاف میلش انجام شود یا هرانتقادی، به شدت احساس عذاب وجدان به شما منتقل میکند و با این روش هوشمندانه، از شما باج عاطفی میگیرد تا بتواند به کنترلگری خودش ادامه دهد.
والدینی منتقد و سختگیر
در اغلب اوقات پدر یا مادری بسیار منتقد، ایرادگیر و سرزنشگر میشوند چرا که اصولا نوزادان و خردسالان را نمیشود مهار کرد و این موضوع آنان را دیوانه میکند.
چرا افراد کنترلگر میشوند؟
تربیت و محیط
افرادی که در کودکی با والدینی مستبد و منتقد زندگی کردهاند و همواره تحت کنترل و سلطه بیش از حد آنها بودهاند به طور ناخودآگاه تصمیم گرفتهاند که وقتی بزرگ شدند، اجازه ندهند که کسی یا چیزی بر زندگی آنها تسلط یابد و چنان به این تصمیم چسبیدهاند که برایشان حکم مرگ و زندگی را پیدا کرده است.
وجود اختلالات شخصیت یا روانی
از طرفی وجود برخی اختلالات شخصیت مثل خودشیفته یا مرزی یا اختلالات اضطرابی، به افزایش کنترلگری دامن میزنند.
به همین دلیل، کنترلگری یکی از آسیبهای روانی جدی محسوب میشود.
نحوه برخورد با افراد کنترلگر
ساز و کار رابطه با فرد کنترلگر به شکل مسابقهای است که حاکم مطلق در این مسابقه شخص کنترلگر است و این حاکم باید همیشه برنده باشد. قطعا در چنین رابطهای از عشق، محبت و احساس خوشبختی خبری نیست. اما بهترین نحوه برخورد با این افراد چیست؟
۱ _ برای خودتان حد و مرز تعیین کنید و به هر خواسته آنها تن ندهید. البته ممکن است فرد کنترلگر شروع به بحث و جدل کرده و پرخاشگری کند.
۲ _ در مقابل این افراد آرامش خود را حفظ کرده، از دعوا و مشاجره با آنها پرهیز کنید در چنین شرایطی سعی کنید محل دعوا را ترک کنید.
نکته بسیار مهم در رابطه با افراد کنترلگر
نکته بسیار مهم در ارتباط با رابطه با فرد کنترلگر این است که متاسفانه این افراد اغلب، تمایلی به تغییر ندارند و از کمک مشاور برای درمان خود استفاده نمیکنند.
اما اگر معجزه شود و برای مثال فرد کنترل گر، موافقت کند که از کمک حرفهای بهرهمند شود و به راستی هم تغییر کند و دستخوش تحولاتی عمیق و حیرتانگیز شود، مشکلات خودِ شما هنوز پا برجاست و به کمک و حمایت نیاز دارید.
قبل از اینکه به رابطه و ازدواجتان فرصت مجدد بدهید باید حتما این کارها را انجام دهید:
• شما باید به لحاظ جسمانی و نیز احساسی – عاطفی از او فاصله بگیرید تا این چرخه معیوب را بشکنید و خودتان را دوباره پیدا کنید.
• شما باید بتوانید بطور تمام و کمال مسئولیت کارهای خود را بپذیرید و زندگیتان را اداره کنید و برده بودن را کنار بگذارید.
یادتان باشد، عشق سالم، عشقی است که به شما توان، اقتدار و اعتماد به نفس ببخشد نه اینکه شما را زندانی و فرمانبردار کند.
مقاله های مرتبط
ازدواج با فردی که سابقه جدایی دارد
ازدواج با فردی که سابقه جدایی دارد. در این مقاله می خوانیم: ازدواج با فردی…
در جستجوی عشق واقعی
در جستجوی عشق واقعی در این مقاله می خوانیم: بسیاری از افراد در جستجوی عشق…
مقایسه ازدواج سنتی با ازدواج مدرن
مقایسه ازدواج سنتی با ازدواج مدرن (مزایا و معایب) در این مقاله می خوانیم: در…