روشی برای شناسایی و ردیابی مشکلات بالقوه در رابطه و نجات آن

روشی برای شناسایی و ردیابی مشکلات بالقوه در رابطه و نجات آن: هیچ رابطه ای یک شبه فرونمی پاشد. همواره نشانه های هشداری بوده که آنان را نادیده گرفته اید .
شناسایی خطرات بالقوه ،روشی ساده دارد . چهار نشانه مهم وجود دارد که نشان از تخریب رابطه بین شما وهمسرتان میدهد .

این مراحل عبارت اند از:

  • رنجش
  • انزجار
  • پس زدن
  • سرکوب

چنانچه روابطتان دچار مشکل شده است با کمی دقت میتوانید نشانه ها را ردیابی کنید و بفهمید در کدام یک از این مراحل قرار دارید، در این صورت ، امکان حل و فصل مشکلات زیادتر میشود و به بقا و استحکام رابطه کمک میکند.
هر چه تنش روانی انبار شده ، بین شما و همسرتان بیشتر شود شما به مرحله بالاتری وارد میشوید.
در ادامه سعی دارم به تفصیل به هر یک از این مراحل بپردازم .

رنجش

” رنجش “ اغلب اولین نشانه افزایش تنش روانی میان شما و همسرتان است. بسیار طبیعی است که هر رابطه  صمیمی گاهی گذرش به این مرحله برسد . اغلب همان کارهای جزئی است که از طرف مقابل سر میزند و شما را ناراحت میکند عامل اصلی رنجش ها هستند برای مثال همسرتان وقتی از سرکار می آید وسائلش را روی زمین می اندازد، ساعتها پای تلفن با این و آن حرف میزند و به شما توجه نمی کند ،  بعضی وقتها چیزهایی می گوید که شما را می رنجاند.

بسیار مشخص است که این جور مسائل ، مسائلی نیستند که یک شبه زندگی را درب و داغون کنند . اما آنچه مهم است و میتواند چنین مسائل کوچکی را به مشکلات بزرگ تبدیل کند ، روشی است که شما برای کنار آمدن با این رنجش ها انتخاب میکنید . بدین معنی که آنها را نادیده میگیرید ، انکار میکنید و وانمود میکنید که مشکلی ندارید .

به خود میگویید : ” آدم برای این چیزهای کوچیک که  ناراحت نمیشه ،خیلی غرمیزنی » یا «مته به خشخاش نذار، ضرر میکنیا ”  هنگامی که نمیتوانید این احساسات ناخوشایند جزئی را حل و فصل کنید و قید آنها را میزنید و سر خودتان را شیره می مالید در واقع ، این احساسات را در خود سرکوب و تلنبار میکنید این کار در دراز مدت ، نتیجه ای ندارد جز اینکه رنجش شما تشدید می شود وهر چه رنجش شما بیشتر شود ، بیشتر آن را سرکوب میکنید تا اینکه  یک روز به تنفر تبدیل میشود و به مرحله بعدی یعنی انزجار  میرسید.

image
تو این مورد، مته به خشخاش نذاری، ضرر میکنی.

شبنم یزدان پناه

انزجار

انزجار” موقعی اتفاق می افتد که رنجشهای پرشمار اما جزئی را بدون رسیدگی رها کرده اید در این مرحله  نه تنها ناراحت بلکه عصبانی هم هستید.

دیگر در دل نمی گویید : “کاش به من توجه کند و اینقدر با دوستانش تلفنی صحبت نکند”.

بلکه این دفعه در دل میگویید:

“دیگه حالم ازت به هم میخوره. از شنیدن صدات چندشم میشه اگه یه بار دیگه تلفنی صحبت کنی ، جیغ میزنم”.

متوجه تفاوت این دو مرحله مشکلات بالقوه در رابطه شدید ؟

وقتی شما در حالت انزجار به سر میبرید ، بسیار عصبانی و سرخورده ، کمی هم نامهربان و به لحاظ عاطفی سردتر واز همسرتان دور هستید. البته این طور نیست که بیست و چهار ساعت روز از همسرتان منزجر باشید، اما لحظاتی در زندگیتان پیش می آید که دیگر نسبت به همسرتان احساس صمیمیت و نزدیکی نمی کنید و علاوه بر آن، بیشتر از قبل از همسرتان انتقاد کرده و او را بابت کارهایش سرزنش میکنید . نکته جالب اینکه ممکن است حتی این انتقادها و سرزنشها را به زبان نیاورید و در دلتان نگه دارید.

یکی دیگر از نشانه های اینکه به مرحله دوم وارد شده اید این است که زندگی جنسی شما تغییراتی میکند چرا که کسی که از دستش عصبانی هستید برای شما جاذبه جنسی چندانی ندارد . خشم و انزجار دشمن عشق و شور و حرارت هستند . خواهید دید که کمی نسبت به او سرد مزاج شده اید و حتی ممکن است به طور کلی علاقه خود را به عشق ورزی و روابط جنسی از دست بدهید.

حال اگر، با انزجاری که درون شما تلنبار شده است روبه رو نشوید و به وجود آن اعتراف نکنید و آن را حل و فصل نکنید بر میزان آن افزوده شده  و به مرحله  سوم یعنی مرحله  پس زدن و از خود راندن وارد میشوید .

مشکلات بالقوه در رابطه

پس زدن

” پس زدن ” به معنای جدایی است هنگامی که همسرتان را پس میزنید و از خودتان میرانید یعنی میان شما جدایی افتاده است. به عبارت دیگر دیواری میان خود کشیده اید و ارتباط روحی – عاطفی تان قطع شده است. ممکن است هنوز هم با هم زندگی کنید، اما قلبها و دلهایتان از هم جدا شده است رنجش بیش از حد و تنش انبار شده بین شما آنقدر زیاد شده  که ارتباط و نزدیکی عاطفی میان شما را غیرممکن کرده است .

خیلی از زوجهایی که در این مرحله قرار دارند حتی به ندرت یکدیگر را میبینند با وجود این وانمود میکنند همه چیز روبه راه است و مشکلی وجود ندارد. و گروهی دیگر طرد کردن و پس زدن را به طرزی شدیدتر بروز می دهند و یکدیگر را به طلاق و جدایی تهدید می کنند یا بر آزار و اذیت روحی – عاطفی – کلامی و حتی خشونت می افزایند .

بعضی از زن و شوهر ها ، در این شرایط ممکن است  برای خودشان یک زندگی عاطفی صددرصد جداگانه تدارک ببینید چرا که از بودن با هم خوشحال نیستید و از نبودن همسر بیشتر از بودنش استقبال می کنند  . به عبارت دیگر طلاق عاطفی می گیرند .

اما گروه دیگر ، مدام در حال انتقاد از هم و بحث ودعوا هسستند  و ممکن است حتی به شخص دیگری علاقه مند شوند و به فکر متارکه و طلاق قانونی بیفتید.

واضح است که در مرحله ی سوم برقراری هرگونه رابطه ی جنسی نیز بسیار مشکل است چرا که تنش روانی چنان بالا گرفته که همسرتان هرگز به لحاظ جنسی برایتان زیبا و برانگیزاننده نیست. ممکن است این احساس را فقط به شکل نوعی سردمزاجی پیدا کنید و خود را این گونه فریب دهید که لابد به دلیل کار و گرفتاری است. اما حقیقت این است که جاذبه ی جنسی زیر خروارها پس زدن و انزجار مدفون شده است. همان طور که گفتم ، بسیاری از روابط از همین مرحله نیز جان سالم به در نمیبرند و در همین مرحله از هم می پاشند. اما در برخی دیگر جدایی و طلاق در این مرحله اتفاق نمی افتد و رابطه ادامه پیدا میکند .هنگامی که تنش روانی بسیار بالا رود و به حد معینی برسد ، ناگزیررابطه  به مرحله  سرکوب که مرحله ی آخر یا مرحله ی چهارم میباشد ، وارد میشود .  

 

سرکوب

” سرکوب “ سردی و کرختی احساسی – عاطفی است. هنگامی که دیگر از رنجش و انزجار و پس راندن خسته شده باشید و دیگر رمقی برایتان باقی نمانده باشد با موفقیت ، تمامی احساسات و عواطف ناخوشایند و منفی را در خود سرکوب میکنید و راهی ندارید جز اینکه خود را نسبت به درد و رنجتان کرخت کنید تا کمی راحت شوید.

به خود میگوید: «اوضاع اون قدرا هم بد نیست دیگه واسه عشق و عاشقی زیادی پیر شدیم خوب دیگه واسه خاطر بچه ها باید با هم بسازیم ” 

زندگی ادامه مییابد و ازهم جدا نمیشوید اما عشقی هم در کار نیست با سرکوب کردن و فروخوردن تنش روانی ، عشق و شورو حال زندگی را نیز در خود سرکوب خواهید کرد.

سرکوب خطرناک ترین مرحله هر رابطه و ازدواج محسوب میشود چرا که در این مرحله خودتان را گول میزنید و به خودتان می قبولانید که همه چیز روبه راه است.

بارها زن و شوهرهایی را دیده ام که مشکلات عدیده ای دارند اما خودشان را به آن راه میزنند و وانمود میکنند هیچ مشکلی وجود ندارد و همه چیز عالی است. با اصرار تمام به خودشان میگویند: «ما که مشکلی نداریم. ما همه  مسائلمان را حل و فصل کرده ایم.”

 اغلب در این گونه زندگی ها هیچگونه جاذبه جنسی وجود ندارد یا بسیار کم است. زن و شوهری که وارد این مرحله شده اند ممکن است از زندگی خیلی راضی به نظر برسند. هرگز دعوا نکنند و با هم خیلی هم مؤدبانه و محترمانه رفتار کنند. ممکن است حتی دیگران به حال آنان غبطه بخورند. تا اینکه یک روز خبر می رسد از هم جدا شده اند یا یکی از آنها خیانت کرده است و ….

تا این را میشنوید میگویید: ” سر در نمیارم اونا که خیلی خوشبخت بنظرمی رسیدن !!! ”   

در واقع آنها تمامی احساسات ناخوشایند خود را سرکوب کرده بودند و تنها ، خوشبخت

به نظر میرسیدند !!!  ولی در واقع خوشبخت نبودند و در نهایت رابطه و ازدواج خود را به نابودی کشاندند.

مراقب چهار نشانه ی خطر باشید. به محض اینکه ، وجود تنش روانی را در روابط خود احساس کردید و دیدید دارد در شما افزایش می یابد ، راجع به احساساتتان با همسرتان صحبت کنید .

حل مشکلی کوچک ، ساده تر از روبه رو شدن با مشکلی چندین ساله است.

این کار را به تعویق نیندازید .مسائل کوچک را نادیده نگیرید حتی اگر رابطه تان به مرحله آخر رسیده باشد این امکان وجود دارد که بتوانید آن را نجات دهید.

چگونه؟

با اعتراف به این حقیقت که مشکل دارید و تنش روانی در شما افزایش یافته

 با برقراری ارتباط مؤثر

با اقدام برای  حل و فصل کردن مسائل و مشکلات رابطه

با التیام رنجش ها و دلخوریهایی که بین شما جدایی انداخته و دیوار کشیده است

و در نهایت ، با دریافت کمک اززوج درمانگری متخصص و ماهر، میتوانید برای  نجات و بهبود رابطه تان اقدام کنید .

Post a comment

Your email address will not be published.

مقاله های مرتبط